Pączki według przepisu z 1957 roku
Weszliśmy w posiadanie książki o kuchni staropolskiej. Tłusty czwartek za pasem, a więc podzielimy się z wami przepisem na pączki z tej własnie książki.
Składniki
- 1 kg mąki
- 10 dkg drożdży
- 0.5 l mleka
- 15 dkg cukru
- 7 żółtek
- 1 jajo
- 10 dkg masła
- 5 łyżek oleju
- 1 kieliszek spirytusu
- 1-1,5 kg tłuszczu do smażenia (smalec lub olej)
- marmolada
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Zarobić rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżką cukru, 20 dkg mąki i mlekiem. Gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstości dobrej śmietany.
- Zostawić to ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- Utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, szczyptę soli, alkohol. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie, lśniące i odstawać od ręki i ukażą się na powierzchni ciasta pęcherzyki powietrza.
- Wlewać po trochu tłuszcz (masło), jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto powinno być niezbyt gęste.
- Obrać ciasto z boków miski, wyrównać, zostawić w cieple do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
- Tłuszcz do smażenia stopić w rondlu
- Ciasto nabierać partiami na stolnicę wysypaną mąką. Partię wywałkować bardzo lekko na grubość 1-1.5cm. Podzielić wywałkowane ciasto na 2 części.
- Na jednej części zarysować foremką koła a średnicy około 4 cm (nie wykrawać). Na środku kół kłaść po trochu marmolady.
- Z drugiej części wykrawać tą samą foremką koła, nakładać na koła z marmoladą, obcisnąć dokładnie naokoło każdego krążka palcami i foremką wykrajać pączki.
- Odstawić do wyrośnięcia (około 15 minut)
- Smażyć na gorącym tłuszczu, pączki powinny unosić się na tłuszczu
- Posypać cukrem pudrem.