Pączki według przepisu z 1957 roku

Pączki według przepisu z 1957 roku

Weszliśmy w posiadanie książki o kuchni staropolskiej. Tłusty czwartek za pasem, a więc podzielimy się z wami przepisem na pączki z tej własnie książki.

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 0.5 l mleka
  • 15 dkg cukru
  • 7 żółtek
  • 1 jajo
  • 10 dkg masła
  • 5 łyżek oleju
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 1-1,5 kg tłuszczu do smażenia (smalec lub olej)
  • marmolada
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Zarobić rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżką cukru, 20 dkg mąki i mlekiem. Gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstości dobrej śmietany.
  2. Zostawić to ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  3. Utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, szczyptę soli, alkohol. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie, lśniące i odstawać od ręki i ukażą się na powierzchni ciasta pęcherzyki powietrza.
  4. Wlewać po trochu tłuszcz (masło), jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto  powinno być niezbyt gęste.
  5. Obrać ciasto z boków miski, wyrównać, zostawić w cieple do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
  6. Tłuszcz do smażenia stopić w rondlu
  7. Ciasto nabierać partiami na stolnicę wysypaną mąką. Partię wywałkować bardzo lekko na grubość 1-1.5cm. Podzielić wywałkowane ciasto na 2 części.
  8. Na jednej części zarysować foremką koła a średnicy około 4 cm (nie wykrawać). Na środku kół kłaść po trochu marmolady.
  9. Z drugiej części wykrawać tą samą foremką koła, nakładać na koła z marmoladą, obcisnąć dokładnie naokoło każdego krążka palcami i foremką wykrajać pączki.
  10. Odstawić do wyrośnięcia (około 15 minut)
  11. Smażyć na gorącym tłuszczu, pączki powinny unosić się na tłuszczu
  12. Posypać cukrem pudrem.
0
0
Twój koszyk
Koszyk pustyWróć do sklepu
Calculate Shipping
Użyj kodu rabatowego