Chleb żytni na zakwasie z miodem spadziowym i herbatą Earl Grey
Po wielu miesiącach pieczenia chleba na zakwasie, trochę mi on spowszedniał. Powrót do pieczywa sklepowego nie wchodził w grę, postanowiłem więc poeksperymentować i ulepszyć przepis na chleb żytni na zakwasie. Miałem kilka pomysłów, jako pierwszy z nich postanowiłęm wzbogacić podstawowy przepis na chleb żytni nutami smakowymi z czarnej herbaty Earl Grey oraz miodem spadziowym,
Składniki
- 200g mąki żytniej typ 720
- 100 g mąki żytniej typ 2000
- 50 g otrębów żytnich
- 200g zakwasu żytniego
- 40g miodu
- 10g soli
- 350g mocnej herbaty Earl Grey
Zanim zaczniesz
Jeśli nie posiadasz zakwasu żytniego, musisz go wyhodować. Hodowla zakwasu trwa około 5 dni. Zobacz jak wyhodować zakwas tutaj
Zamiast miodu spadziowego można użyć np. gryczanego lub tego, którego lubicie najbardziej. Spadziowy lub gryczany mają mocny smak i idealnie komponuje się z żytnim kwaskowatym chlebem.
Herbata Earl Grey powinna być mocna. Ja użyłem tureckiej herbaty Alice Earl Grey.
Otręby można zastąpić mąką żytnią 2000.
Przygotowanie
- Mieszamy mąki i otręby
- Miód i sól rozpuszczamy w ostudzonej (zimnej) herbacie
- Zalewamy mąki herbatą i mieszamy drewnianą łyżką
- Dodajemy zakwas i mieszamy drewnianą łyżką
- Zostawiamy ciasto do pierwszego wyrastania w misce na 4h (temperatura pokojowa)
- Przekładamy ciasto do keksówki i zostawiamy do wyrastania na kolejne 4h (temperatura pokojowa)
- Pieczemy w 240st. pod przykryciem (przykrywamy folia aluminiową) przez 30 min, następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15 min
Wnioski
Chleb miło mnie zaskoczył. Miał wyczuwalną nutkę miodu spadziowego. Herbata była sama w sobie słabo wyczuwalna, aczkolwiek zmieniła smak chleba na taki, który ciężko mi opisać. Musicie sami spróbować!
Najlepiej smakowały mi kanapki na słodko: z miodem i domową ricottą!