
Biała kiełbasa domowa z czerwonym winem
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Stół zastawimy bogato pisankami, ciastami, babkami i innymi przysmakami, nie zabrankie też na pewno białej kiełbasy. Coraz większa świadomość popchała nas do decyzji, żeby białą kiełbasę przygotować na własną rękę. W sklepach często widzimy kiełbasy reklamujące się: 70% mięsa! Co jest w pozostałych 30%, nie wiadomo.
Przedstawiamy Wam moi drodzy przepis na aromatyczną, pełną ciekawych smaków białą kiełbasę
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 0,5 kg słoniny
- 200 ml (szklanka) czerwonego wytrawnego wina (użyliśmy La Umbra Pinot Noir)
- 3 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
- 2 łyżeczki kopru włoskiego
- 30g soli (3 łyżki stołowe płaskie)
- jelito wieprzowe
- szczypta ostrej papryki
Zanim zaczniesz
Jelito sprzedawane jest w w woreczkach po 25m, w przepisie potrzebne nam będzie około 2,5m. Ucinamy około 3m jelita resztę chowamy do zamrażarki.
Mięso mielimy na grubych oczkach.
My użyliśmy wina La Umbra Pinot Noir, polecamy użyć Waszego ulubionego wina wytrwanego czerwonego, kiełbaska ma wyczuwalny aromat wina.
Zamiast kopru włoskiego można użyć np. majeranku lub oregano.

Przygotowanie
- Mięso mielimy na grubym oczku
- Dodajemy słoninę, wino i przyprawy
- Wszystko dokładnie mieszamy
- Moczymy jelito w ciepłej wodzie (około 5min)
- Nakładamy na maszynę końcówkę do kiełbasy
- Całe namoczone jelito nasuwamy na końcowkę do kiełbasy
- Wrzucamy mięso do maszyny i upychamy w jelito
- Gdy kiełbasa osiągnie odpowiednią dla nas długość, wyłączamy maszynę, robimy pętelkę i ponownie włączamy.
- Na samym końcu zawiązujemy supeł.






Wnioski
Kiełbaski upiekliśmy w piekarniku. Miło zaskoczył mnie aromat kopru włoskiego, chociaż mojej żonie było go troszkę za dużo. Aromat wina cudownie skomponował się z całością.